ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ – ΣΤΑΔΙΟΥ

Γηροκομείο

Καύχημα και στολίδι της αποτελεί το επί της οδού Αρκτίνου 22 Γηροκομείο όπου φιλοξενούνται ανήμποροι και κατά κανόνα άποροι ηλικιωμένοι, Αφορμή για την ανέγερσή του υπήρξε η σφοδρή κακοκαιρία τον Μάρτη του 1987. Χιόνιζε επί 11 μέρες στην Αθήνα και ο πρωινός παγετός απαγόρευε την οποιαδήποτε μετακίνηση. Όταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κοντά στον Ναό βρέθηκαν νεκρές από το ψύχος δύο ηλικιωμένες κυρίες. Θέαμα συγκλονιστικό και ανήκουστο για την τόσο εξελιγμένη εποχή μας, που δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο αναλαμβάνει αμέσως την πρωτοβουλία να αναγείρει Στέγη Γερόντων με σκοπό ανήμποροι, μοναχικοί και άποροι  ηλικιωμένοι να βρίσκουν καταφύγιο και περίθαλψη.

Ένας μακρύς και επίπονος αγώνας αρχίζει. Καθημερινά ανυψώνονται πάμπολλα εμπόδια τεχνικά, γραφειοκρατικά και υλικά. Όμως με τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος και την αγάπη των ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών το έργο υλοποιείται. Το 1994 ολοκληρώνεται η αγορά του οικοπέδου και στις 26 Νοεμβρίου του 1995, όπου με την ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο ο βοηθός Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, θεμελιώνοντας έτσι «έργον αγάπης προς δόξαν Θεού».

Πέντε περίπου χρόνια αργότερα το έργο ολοκληρώνεται και την 16η Απριλίου του 2000, λίγο πριν το Πάσχα, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, εγκαινιάζεται ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Προσευχές και προσπάθειες ετών έγιναν πραγματικότητα.

Η ολοφάνερη ευλογία του Κυρίου μας αξίωσαν να παραδώσουμε ένα Έργο Αγάπης που στήθηκε με πολύ κόπο και το πολύτιμο υστέρημα όλων μας.

Η Στέγη Γερόντων της Ενορίας μας αποτελείται από επτά ορόφους και έχει συνολική επιφάνεια 500τ.μ.. Αριθμεί δέκα άνετα δωμάτια, εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό και μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι ηλικιωμένους. Το προσωπικό της αποτελούν οκτώ έμμισθα εξειδικευμένα άτομα. Στον τέταρτο όροφο υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο για στιγμές προσευχής και πνευματικής ανάτασης.