ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ – ΣΤΑΔΙΟΥ

Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Π. Τσουρός

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Τσουρός, πρωτότοκος υιός του Παράσχου καί της Θεοδώρας, προσφύγων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας, γεννήθηκε  στη Χίο, στις 2 Ιουλίου 1941. Επεράτωσε τίς εγκύκλιες και  γυμνασιακές σπουδές του στη γενέτειρά του το 1959.

‘Απεφοίτησε από τή Θεολογική Σχολή της Χάλκης το έτος 1963, με τον τίτλο του Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας, υποβάλλοντας τη διατριβή «Η Εκκλησία της Ρώμης και τα προβλήματα αυτής κατά τον Α΄ μ.Χ. αιώνα».

Στις 8.3.1964 νυμφεύτηκε την Πρεσβυτέρα Γεωργία, θυγατέρα του Ιερέως Δημητρίου Παπαντώνη. Είναι πατέρας ενός τέκνου.

Χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Βιέννης, την 21η και 23η  Απριλίου 1964, υπό του μακαριστου Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Χρυσοστόμου.

Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ι. Προϊστάμενος του Ι. Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νεάπολη της Ιταλίας, από το 1964 έως το 1976.

Από το ἔτος 1976 υπηρετεί ως εφημέριος και από το 1989 ως  Ι. Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου -Παγκρατίου – Αθηνών.

Μετεκπαιδεύθηκε στη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή Νότιας Ιταλίας επί 4ετία και απεφοίτησε απ’ αυτή το ετος 1969. Το 1971 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Θεολογίας στην ίδια Σχολή, με βαθμό άριστα, υποβάλλοντας τη διατριβή «Ο Γάμος κατά τον ιερό Χρυσόστομο».

Εδίδαξε μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, θρησκευτικών και Ορθοδόξου Κατηχήσεως σε σχολεία ἑλληνοπαίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κοινότητα της Νεαπόλεως.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων από το ετος 1977 καί διορίστηκε Γραμματεύς της ΄διας Επιτροπής το 1996.

Είναι πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της «Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων γιά την Προστασία του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογενείας και του Ατόμου», πρόεδρος του «Διορθοδόξου Συνδέσμου Πρωτοβουλιών Γονέων», διευθυντής του περιοδικού «Διάλογος» και του «Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εστίας Θεολόγων Χάλκης».

Διετέλεσε επί 25ετία μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει τιμηθεί υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου».

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Ο Νεοπαγανισμός της ″Νέας Εποχής” και ομιλεί  την Ιταλική.