ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ – ΣΤΑΔΙΟΥ

Μεγάλη Εβδομάδα – Σκέψεις

 Αγαπητέ  μας  Ενορίτη,

Η Σταύρωση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού είναι η εκπλήρωση της παλαιάς εκείνης προφητείας προς τον όφι, ότι:

«οὗτος (δηλ. ο Χριστός) θά σοῦ συντρίψει τήν κεφαλήν καί σύ θά συντρίψεις Αὐτοῦ τήν πτέρναν» (Γεν. γ΄15).

Στον Γολγοθά, εθριάμβευσε η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και άνοιξε μια νέα κοσμογονική περίοδος. Είναι πλέον η περίοδος της Χάριτος, που εγκαινιάστηκε με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Ο Σταυρός της αγάπης του Χριστού, στημένος ανάμεσα σε δύο «ληστές», άπλωσε τις πτέρυγές του για να αγκαλιάσει κάθε άνθρωπο και να γίνει γι’ αυτόν ζωή, σωτηρία και ανάσταση. Από τότε ο «ευγνώμων ληστής» έγινε για μας υπόδειγμα σωτηρίας, που κατορθώνεται με την προσπάθεια, την πίστη στο πρόσωπο του Χριστού, την μετάνοια και την ομολογία του Θείου Ονόματός Του.

Η Βασιλεία του Θεού είναι πλέον δικαίωμα και προορισμός κάθε πιστού ανθρώπου. Το χαρμόσυνο τούτο μήνυμα πρέπει να γίνει γνωστό σε κάθε άνθρωπο, και ιδιαίτερα σε κάθε αμαρτωλό άνθρωπο, που είναι έτοιμος να προφέρει το «Μνήσθητί μου».

Και ο Χριστιανός είναι στρατευμένος και ταγμένος σ’ αυτό το έργο, δηλ. στο κήρυγμα της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Χριστού, για την σωτηρία όλου του κόσμου. Τούτο θα είναι δυνατό αν ο καθένας από μας γίνει ένας απόστολος και κήρυκας της αγάπης Εκείνου, αλλά και συνεπής μαθητής και μιμητής Του σε έργα αγάπης προς τον  συνάνθρωπο.

Αυτός θα είναι ο ορθότερος τρόπος της εκδήλωσης της Χριστιανικής μας πίστης και μαρτυρίας και συγχρόνως ο ασφαλέστερος για την συμμετοχή μας στα αγαθά της Θυσίας και της Αναστάσεως του Χριστού.

Ας αγωνιζόμαστε, λοιπόν, στον ωραίο αυτό πνευματικό αγώνα, που θα φέρει σαν αποτέλεσμα το έλεος και την φιλανθρωπία του Κυρίου Ιησού κι η ευχή μας είναι ν’ αξιωθούμε μια μέρα όλοι μας να γίνουμε πολίτες της Ουράνιας Βασιλείας Του.

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ, ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ